Theologie aan de gracht
Theologie aan de gracht is een podcast van de Theologische Universiteit Utrecht over... theologie. Een onbeschaamd theologisch gesprek door docenten en onderzoekers van de TU over het ambacht van de theologie.
De vaste kern van de podcast wordt gevormd door Marinus de Jong, universitair docent theologie van het neocalvinisme. Daarnaast Koert van Bekkum, docent Oude Testament en hoogleraar aan de ETF in Leuven. Tot slot, Myriam Klinker-De Klerck, universitair hoofddocent Nieuwe Testament. Afwisselend schuiven andere onderzoekers, docenten en hoogleraren van de TUU aan om te praten over verschillende theologische onderwerpen.
Theologie aan de gracht
#1 - Waarom het neocalvinisme wereldwijd springlevend is, maar niet in Nederland
Hoe kan het dat een oude Nederlandse theologische traditie in het buitenland juist populair is? Het neocalvinisme is een Nederlandse theologische traditie ingezet door Abraham Kuyper en Herman Bavinck aan het einde van de 19e eeuw. In Nederland is dit vooral geschiedenis, en zelfs een wat verguisd verleden, die van ‘zware’ gereformeerden. Toch is juist deze traditie internationaal enorm in de belangstelling, in de V.S., maar ook in Latijns-Amerika en Azië. Hoe kan dat? En moeten wij er misschien ook opnieuw naar leren kijken?
We spreken door over hoe de neocalvinistische omgang met de Bijbel ook voor vandaag inspirerend en behulpzaam is. Voor de wetenschap maar ook voor de preekvoorbereiding. In het tweede deel hebben we het over Klaas Schilder en zijn kritiek op het idee van algemene genade en zijn innovatieve ideeën over de nieuwe hemel en aarde en de plek van de kerk in de samenleving.
Hier vind je een inhoudsopgave van het handboek en kun je het bestellen.
Nathaniel Gray Sutanto and Cory Brock (eds.), The T&T Clark Handbook of Neo-Calvinism (T&T Clark, 2023).
Koert van Bekkum, ‘Chapter 5 Scripture’, 61-72.
Marinus de Jong, ‘Chapter 18 Klaas Schilder’, 223-234.
Jeroen Koch, Abraham Kuyper: een biografie (Boom, 2007).
Richard Mouw, “Neocalvinisme: een theologie voor de wereldkerk van de 21e eeuw” Radix 41-3 (2015).
Klaas Schilder, De Openbaring van Johannes en het sociale leven (Meinema, 1923).
Klaas Schilder, Wat is de hemel? (Kok, 1935).